Какво е да имаш бензин в кръвта

Един от най-големите успехи в историята на родния автомобилизъм - българският пилот Никола Цолов ще се състезава във Формула 3 през новия сезон. Шампионатът се провежда паралелно със състезанията във Формула 1 – в един и същи уикенд и на една и съща писта.

Пътят на Никола Цолов към голямата му мечта започва когато е на девет години. Като малък той не знае какво му е подготвила съдбата. Знае само, че картингът е любов от пръв поглед. Днес го наричат България лъв.

„Или взимаш позицията, или не завършваш. Имаш един шанс и понякога има място за половин карт, но ти минаваш с две гуми през тревата само и само да го изпревариш“, казва пилотът във Формула 3 и допълва: „Просто на момента трябва да го направиш, дори и да те е страх, казваш – дадено”.

Няколко години по-рано започва приказката на Никола Цолов. Когато е на девет стъпва за първи път на пистата и се качва на карт. А сърцето му остава там. „Усещането беше страхотно. Управляваш нещо, което се движи много бързо с твоите ръце и имаш контрола над всичко“, спомня си той. Ключова роля за разпалването на страстта му към спорта изиграва неговият баща. Когато е едва на девет се откроява от своите връстници в Националния шампионат. Още в първите му години в спорта второто място за Никола не е опция.

Първи талантът му забелязва бившият автомобилен състезател Николай Върбицалиев. Днес той е управител на картинг пистата, на която Никола прохожда в дисциплината.  Върбицалиев твърди, че влезе ли веднъж бензинът в кръвта, не излиза никога от там. „Моментът, в който разбрах, че Никола наистина е специален, е първият път, когато той имаше възможността да пилотира картинга за възрастни, който може да се пилотира от пилоти, които имат определена височина и години. Реално нещата, които той правеше, карайки по-мощния картинг, са неща, които учим хората да ги правят с години“, казва бившият автомобилен състезател.

Потенциалът на младия български пилот не остава незабелязан и от легендата във Формула 1 Фернандо Алонсо. Той остава очарован от скоростта на българина. Очарован от Никола е и отборът му в дебютния за него сезон във Формула 4. 

През миналата година родният състезател спечели титлата във Формула 4 с 13 победи от 21 старта. Събра рекордните 400 точки. А в почти 62 процента от всички състезания, в които е стартирал, е бил първи на финала. Във вечната ранглиста на Формула 4 Никола е втори – след холандеца Ричард Ферсхоор.

Скоростта и характерът на Никола му печелят прякора „Българския лъв“. Направил си е и такава татуировка. Каската му пък е в цветовете на българския трикольор. А състезателният му номер, с който спечели Формула 4, е 12.

Новият сезон за Никола означава ново начало. През март младежът се завръща на пистата, но този път с нов отбор и като пилот от Формула 3. А с това мечтата за Формула 1 вече е с едно стъпало по-близо. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.