В буса, който той управляваше на АМ "Тракия", бяха открити 31 бежанци

Съдът в Пловдив реши да остави в ареста 23-годишния полицай, който преди три дни беше задържан на магистрала "Тракия". В буса, който той управляваше, бяха открити 31 нелегални мигранти.

Мотивът да бъде оставен в ареста е, че има опасност да извърши друго престъпление. Освен това се е опитал да осуети проверката срещу него, тъй като е бил с полицейска униформа, легитимирал се е и със служебната си карта.

В съда беше изслушан и вуйчото, който обясни, че Денислав единствен се грижи за болните си майка, баба и дядо. Полага грижи и за 12-годишния си брат, като му помага с уроците. Освен това осигурява и отоплението на къщата им в Перник.

Адвокатът му подчерта, че един от мотивите да участва в канала за трафик на мигранти е инфлацията и ниските заплати в МВР. Съдът обаче заяви, че полицаят, който работи в СДВР, е участвал и в друг случай на трафик. Междувременно МВР започна дисциплинарно производство срещу своя служител. Днешното решение ще бъде обжалвано следващата седмица, заяви защитата. 

Полицаят Денислав Борисов влезе с качулка в съда и запази мълчание. Пред съда заяви, че съжалява и поиска да бъде пуснат под домашен арест или срещу парична гаранция. Галопиращата инфлация посочи адвокатът му е една от причините да участва в трафика на мигранти.


„Галопиращата инфлация, галопиращата инфлация и изключително недостойното заплащане на младите хора, което не само младите, всички въобще към неадекватните към инфлацията възнаграждения, които получават. А всеизвестно е, че в системата на МВР, както и в другите държавни структури заплатите не могат да бъдат достатъчни за задоволяване нуждите на един млад човек, което пак казвам, не го оправдава по никакъв начин”, заяви адвокат Надежда Римпева. 

Вуйчото на полицая дойде в съда като негов защитник. Разказа, че Денислав е единственият в семейството, който осигурява отоплението в къщата и се грижи за болните си майка, баба и дядо. Помагал на по-малкия си, 12-годишен брат, в подготовката за училище. Баща му запази мълчание.
Оказа се -  седмица по-рано служителят на реда пак е превозвал мигранти, облечен в униформа и със служебна карта. Това е станало повод той да бъде следен.

„Имаме данни, имаме доказателства, ако трябва да сме коректни, че проявата на обвиняемия Борисов е нееднократна. Нямаме конкретни доказателства на този етап за какви точно суми, кой ги е давал и кога ги е давал и по какъв начин”, заяви Георги Коджаниколов, наблюдаващ прокурор. 

Полицаят Денислав Борисов е признал вината си е и поискал да сключили споразумение с прокуратурата, за да получи по-леко наказание, съобщи адвокатът му и заяви, че ще обжалва днешното решение на съда.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.