Ще растат ли още цените?

Яйцата са с най-голям ръст в цените за последната година. От миналия януари досега на едро те са поскъпнали почти двойно, сочат данни на Комисията по стоковите борси и тържищата. Това е повече от скока при олиото - продуктът, който през миналата година достигна рекордни нива на поскъпване и дори за кратко изчезна от търговската мрежа. Кои храни поскъпнаха най-много през последната година и накъде ще вървят цените на основните продукти през следващите месеци? Отговор на тези въпроси потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Цените на основните продукти през този и миналия януари сравняваме в София и в Монтана. Още в първите дни на годината Лилия Асенова вижда сериозна разлика, когато пълни количката за трапезата. С нея пазаруваме в голям столичен магазин.

„Всичко е повече от 50% нагоре. Ако съм пазарувала тази кошница в момента и съм давала 30 лв. през миналата година, сега давам 80 лв. или 90 лв., независимо какво има вътре”, споделя потребителят.

След това отиваме в Монтана. Там пазаруваме в по-малък квартален магазин с помощта на Петрана Александрова.

„Всичко е на двойни цени. Едно яйце беше 28-30 ст., а сега е поне 50, на места - и 60 ст.”, каза жената.

Само за година потребителската кошница, в която влизат 27 основни продукта, по борсите е поскъпнала с цели 20 лв. – от 89 лв. миналия януари до 109 лв. в началото на тази година, показват данните на комисията, която следи пазара на едро.

Ако към основните продукти добавим колбасите, детските пюрета и други по-луксозни храни, ръстът е доста по-голям. И потребителската кошница от 100 продукта от началото на 2021 г. досега е поскъпнала с почти 52%, показват данните на комисията.

Какво ще се случва с цените в бъдеще - гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.