Заговори се за това дали ако се въведе таван на цените, ще се стигне до успокояване на пазара

Държавата предприема сериозни мерки в борбата с високите цени на храните. Това обяви в студиото на „Здравей, България” министърът на земеделието Явор Гечев. Целта е да се въведе контрол от производителя до рафта в магазина.

 След като вчера премиерът Гълъб Донев обяви, че правителство започва анализ на стоките, за да разбере откъде идва проблемът с високите цени, икономисти са скептични, че мерките ще дадат резултат. Заговори се и за това дали ако се въведе таван на цените, ще се стигне до успокояване на пазара.

Сметките в магазина не излизат и за Невена. Забелязва, че продуктите, които обичайно купува, поскъпват с всеки изминал ден.

„Всеки път цените са с левче нагоре или със стотинки. Със 100 лева като влезеш, вече не може да си купиш нещата, които си купувал преди. Сега със 100 лева може да купиш много малко неща, само нещата от първо необходимост”, изчислява Невена Навякова.  

С амбицията да намали цените правителството запретна ръкави. Ще проверяват колко струват стоките от производителя до щанда в магазина, ще сравняват и с други държави.

„Хващам бас, че ще намерим редица нарушения, които ще водят до покачване на цените”, заяви Явор Гечев, министър на земеделието.

Гечев: Предприемаме сериозни мерки в борбата с високите цени на храните

Според експерти обаче предложенията на кабинета няма да доведат до желания резултат.

„През последните години е имало натиск върху цените и производителите са държали цените ниски, някои от тях работиха на загуба. В тази обстановка те се възползваха да вдигнат цените и да ги изравнят, за да отговарят да съществуват и да работят”, заяви Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.

„Повишаването на цените не е при производителя, някъде след това по веригата е. Не и съвсем при преработвателя. Получава се доста сериозен марж при търговията на едро до крайния потребител”, коментира Гечев.

С критики към служебния кабинет излязоха и от БСП. Корнелия Нинова предлага да се въведе таван на цените на продуктите от потребителската кошница, както е в Гърция.

Финансисти и икономисти за необходимостта от регулация на пазара

„Таван на цените не е най-доброто нещо, защото следват компенсации. Другият вариант е сваляне на ДДС. Да, де, но ние сме в период, в който изобщо нямаме Народно събрание”, каза Гечев.

„Да се налагат някакви ограничения на цени, това е много лоша идея. В Унгария се опитаха да направят нещо и то изби в по-висока инфлация в други стоки, за да си компенсират загубите от тези стоки”, заяви икономистът Георги Вулджев.

Затова икономистите казват, че няма как в магазина да стане по-евтино, когато има търсене и смятат, че или трябва да се увеличи производството или да се намали потреблението.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.