Путин загуби 40% от териториите, които беше завладял, заяви бившият зам.-военен министър

„Путин загуби 40% от териториите, които беше завладял. Той не успя да превземе Киев. Това са стратегически загуби. Не очаквам стратегически пробив в тези бойни действия, които сега се водят”. Това заяви в извънредното студио на NOVA NEWS под названието "Година в ада на войната" ген. от резерва Атанас Запрянов.

По думите му подготвената украинска армия, високият боен дух и готовността на самите украинци да защитават страната си, са причина за успехите на украинския народ.

Бившият зам.-военен министър смята, че не само по-високоточните западни оръжия, но и цялостната организация на въоръжените сили на Украйна, които са по натовските стандарти, са помогнали за хода на военните действия.

Липсата на адекватна логистика, разузнаване, адекватно командване и управление на руските въоръжени сили са причина за неуспеха на Русия, смята Запрянов.

Запитан дали руските олигарси се готвят за преразпределение (на ресурсите) след евентуална загуба на войната в Украйна, Запрянов заяви, че влючването на такива частни фирми и компании ерозира единната командна линия. „Не се изненадвам, че генералите са казали на Путин – „или ние ще командваме, или ти командвай както искаш”. Частната армия „Вагнер” няма комплексна авиация”, поясни бившият зам.-военен министър.

„Българската позиция остава колеблива, тя е такава от началото на войната, такава е и на ниво политически сили. Украйна се нуждае от конкретна военна помощ”, заяви Запрянов.

Относно предоставянето на военна помощ за Украйна, бившият зам.-военен министър каза, че е трябвало да стане както са го направили други държави. „Въоръжението на Българската армия е на същото технологично ниво като Украинската и Руската армия, сега Украйна търси по-високо технологични оръжия”, заяви Запрянов.

„Все още имаме запаси, които биха могли да бъдат предоставени и после да бъдат възстановени. Никой не казва да оголим своите складове”, обясни той по отношение на предоставяне на боеприпаси за Украйна.

Според Атанас Запрянов до края на годината не е реалистично да се очаква мирно решение на войната в Украйна.

Относно договора „Нов СТАРТ”, от който Русия обяви, че се оттегля, той припомни, че тя е спряла посещенията за верификация и контрол. „Не е добре, че Русия замразява участието в този договор”, категоричен е бившият зам.-военен министър на България.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook