Сред учредителите му са Камен Донев, Валери Йорданов, Лилия Абаджиева

Напрежението в Народния театър стана повод за създаването на „Движение за култура”, което беше представено днес. Сред учредителите му са Камен Донев, Валери Йорданов, Лилия Абаджиева. Те са част от творците, които се обявиха в защита на уволнения главен режисьор Александър Морфов.

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов е грешка от стратегическа гледна точка

Според тях, дефицитът на специфично професионално законодателство, което да прави невъзможен личния или групов произвол, води до сериозни проблеми в работата на културните институции. Целта им е да започнат процес по създаване на адекватна законодателна и регулираща рамка в сектора.

Актьорите определиха уволнението на Морфов като абсурдно. Те сравниха обстановката в културната институция от изминалите месеци с военно положение.
Според тях директорът Васил Василев е този, който е изнесъл скандала извън стените на културната институция. Те призоваха колегите им от цялата страна да вземат отношение по случая. 

„Администрирането в нашия театър се превърна във Военна машина…не знам защо не са ни дали някакви прашки, чинове, такова усещане има”, казва Албена Колева.

Дадоха и примери за по думите им груби нарушения и конфликт на интереси.

„Вътрешинят одитор на театъра и Василев са от една партия …В тоя конфликт е също отказът на Василев да даде отчет на министъра, който беше поискан от депутат. Не може да откажеш на принципала си отчет и министърът да не може да ти поиска оставката”, споделя Валери Йорданов.

Посочиха и примери как на мястото на един уволнен, се назначават петима души.

"Хора, които са били принудавани да напускат им се казва - или си пускаш молбата и ти давам 4 заплати, или те уволнявам утре-вдругиден", разкрива Йорданов.

Настояват за законодателни промени.

„Ние трябва да се преборим с този контекст на закона в кодекса, който ни слага наравно с производството на всеки един цех”, смята Колева.

Преди седмица директорът на театъра заяви пред медиите, че именно той е инициирал дисциплинарното уволнение, днес Василев не беше открит за коментар. А новото движение организира протестно шествие този четвъртък.

От Министерството на културата подкрепиха „Движението за култура“ в тяхното желание за подобряване на нормативната база за работа на Държавните културни институти.

"В същото време бихме искали да припомним, че държавните културни институти са юридически лица и като такива са длъжни да спазват нормативните рамки. Живеем в общество, което се крепи на закона, и никой, дори творците, не стоят над него. Ние вярваме, че ако законите не отговарят на изискванията на времето, трябва да се работи за тяхната промяна, а не за нарушаването им.
Не на място стои обаче „творческият“ прочит на част от проблемите в Народния театър. За обществото е важно точното представяне на фактите, защото никой не печели от насаждането на негативни настроения чрез било то и неволно манипулиране на фактологията", казват те в позиция.

От ведомството припомнят, че системата за разделяне на властта между трима директори – административен, творчески и финансов – бе приложена преди години от Министерството на културата, но въпреки всички положени усилия, доведе до сътресения и в крайна сметка не успя да се утвърди в културния сектор на България.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.