„Всяко преразпределение неминуемо води до корупция”, смята бизнесменът

Бизнесът чува данък „свръхпечалба”, което е неразумно и неправилно. Големите данъци не са довели до нищо хубаво никога. Небалансираните бюджети - също. Голямото преразпределение - също. Това са все лоши неща, които напоследък ни се случват. Това коментира бизнесменът Ивайло Пенчев в „На фокус с Лора Крумова”.

„Идеята за данък „свръхпечалба” е фундаментална грешка. Данъците, по принцип, са несправедливост по много причини. Най-фундаменталната - никой не се е договорил с държавата какъв данък да плаща. Колкото по-големи са данъците, толкова по-голяма е преразпределителната функция на държавата”, добави той.

По думите му властта да преразпределяш чужди пари, изкарва най-лошото. „Изкарва нормални човешки изкушения. Преразпределяте един милиард данък и вие сте чиновник, който трябва да каже за кого да са парите. Как решавате? Има уж някакви обективни критерии. Всяко преразпределение неминуемо води до корупция”, е мнението му.

Според Пенчев изказването на финансовия министър минималната заплата от 2024 г. да стане 940 лв. и да расте всяка следваща е „димка”. „Разговорите за минимална заплата са една абсолютна безсмислица. В момента икономиката на България е по-скоро прегряла. Има свръхзаетост, няма безработица, инфлация. Типични признаци”, коментира бизнесменът.

Той посочи, че диференцираната ставка по ДДС е още един канал за схеми и измами. „Откакто направиха диференциация за ДДС на хляба падна ли цената? Не мисля. Обаче съм почти сигурен, че някакви кифли и пици са се превърнали в хляб. С диференциациите стимулираш хитреци”, заяви Пенчев.

Пенчев е категоричен, че трябва да има една ставка - 20%, за всичко. „Всякакви помощи за бизнеса трябва да отпаднат. Това са най-нелепите помощи. Това е признак за дълбок гнилостен процес в обществото. Бизнесмени да искат помощ е злокобно”, подчерта той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.