Според нея над 80% от населението на РСМ е против вписването на българите в тяхната Конституция

България настоява да бъде консултирана за текста на конституционните промени в РСМ, защото им няма доверие. Явно външният министър има информация, че се готви нещо, което няма да ни устройва. Милков обаче нямаше нужда да споменава публично, че искаме да бъдем консултирани, това беше грешка. Това каза за "Твоят ден" Нина Спасова – арабист и бивш кореспондент на БНТ в Скопие.

Пендаровски: Скандално е искането на България да бъде част от процеса на конституционни промени

По думите ѝ страната ни се страхува, че ще бъде "прецакана". "В преамбюла на македонската Конституция пише, че РСМ трябва да съжителства мирно, трайно и сигурно с албанци, турци, власи и роми. "След това са споменати са "и другите националности в Македония. Искаме там да бъдат вписани и българите. Има огромно несъответствие между реалния брой българи и официално обявения - около 1500 души. Отсега нататък всички опозиционни партии, които тикат нещата в екстремна посока за България, ще реагират, защото предстои процеса на конституционни промени", коментира тя. 

Според нея Френското предложени гласи, че стъпка към сближаването на двете страни сочи, че конституционни промени са нужни. "Македонците искат да бъдат в ЕС, най-малко, за да пътуват свободно в Европа. Това е и една от причината да вземат български паспорти. Над 80% от населението на РСМ е против вписването на българите в тяхната Конституция. Пендаровски абсолютно ненужно предизвиква скандали", смята Спасова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.