Коментар на Иво Инджов, Любомир Стефанов, Андрей Райчев и Стойчо Стойчев

За първи път лидерите на двете най-големи политически партии сядат на една маса в търсене на консенсус по темите, засягащи дневния ред на държавата и обществото. Това се случва в контекста на предстоящото връчване на първия проучвателен мандат.

„Кампанията свърши и управлението на държавата изисква друг подход, не е задължително да се харесват, но трябва да се разберат, ако могат, тъй като желанието на гражданите е в тази посока”, заяви политологът Любомир Стефанов. По думите му са необходими компромиси, като начело на ръководни длъжности в изпълнителната власт не трябва да застават хора от първия шалон на политическите сили – съответно председателите на двете парламентарните групи – Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев.

„Позициите са ясни от страна на „Продължаваме промяната-Демократична България”. Те работят за правителство на малцинството, което да бъде подкрепено от ГЕРБ, дори предлагат ГЕРБ да имат повече председатели на комисиите в парламента”, коментира политологът Иво Инджов. По думите му партията на Бойко Борисов държи на позицията си, че най-добрият вариант е кабинет между двете най-големи парламентарни сили. "Но той даде още две опции - план "Б" правителство с подкрепата на ДПС, ИТН и БСП", заяви Инджов. Другата опция, за която от ГЕРБ първоначално са намекнали, е подкрепа за правителство на малцинството с мандат на ПП-ДБ.

Според политолога Стойчо Стойчев обаче то изцяло би зависило от партията на Борисов. "Ако има договорка между ГЕРБ и ПП, тогава ДПС ще гласуват въздържали се", посочи още той. 

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще проведат лидерска среща

Андрей Райчев коментира, че политическата наивност на ПП ги е докарала дотам, че "за тях добър изход няма, както и за Борисов няма лош".

„Ако има правителство на малцинството на ПП, той (Борисов) ще каже заради България ги подкрепям. Ако се отиде нови избори, пак е добре за него”, заяви Райчев. По думите му „Борисов чака разкол между Петков и Василев, между ДБ и ПП".

Повече гледайте във видеото!

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Вяра Николова