Изключителната активност на Ердоган е предизборна, смята дипломатът

"Кризите са елемент от международните отношения, но е важен начина на тяхното решение. Русия, която сега председателства Съвета за сигурност на ООН, ще използва световната организация, за да лансира своите тези. Това, което наблюдаваме при тази сесия, е желанието на Русия да представи зърнената сделка едва ли не като че Русия е потърпевша държава". Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS дипломатът Димитър Гърдев.

„Русия настоява нейната банка да получи достъп до световната система Суифт, защото бе изключена от началото на войната. Тя обвинява украинската страна, че използва (зърнените) коридори за нанасяне на удари по Севастопол, където е базиран Черноморския флот на Русия с водни дронове. Русия много разчита за реализиране на нейната зърнена продукция, защото й трябват пари за войната”, каза Гърдев.

Той обясни причината за активността на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Активността на турския президент Ердоган в региона е изключително завидна, защото той е поставен пред важни за него избори. Той предложи украинското зърно да бъде смляно в Турция и те да го продават като брашно, предложи на Путин да го обяви за официален медиатор между Русия и Украйна, да бъде посредник и в решаването на спора в Судан, предложи да бъде партньор в решаването на кризата между Сърбия и Косово. Междувременно бе изстрелян първия сателит на Турция от САЩ, бе поставен на вода първият самолетоносач на Турция – с безпилотни самолети. Бе пуснато и първото газово находище в Черно море.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.