Това се оказва невярна информация

Видео, публикувано в TikTok, твърди, че в завладени от руската армия украински територии са открити „забранени български муниции“. Във видеото човек във военна униформа, който се намира в окоп, показва пред камерата кутия с ВОГ-17 – муниции за гранатомети. Той твърди, че те са открити в превзети украински позиции и че са произведени в България. Оригиналният текст на видеото е на руски, но в горния десен ъгъл на кадрите е добавен надпис на български, който гласи „Украйна използва забранени български муниции“.

Василена Доткова сподели резултатите от проверката на Factcheck.bg. Тя показа, че видеото е публикувано за пръв път на 27 февруари 2022 г., в самото начало на войната в Украйна, в „Боевой листок Z O V“ – проруски сайт за новини от фронта в Донбас. Човекът, който показва боеприпасите в окопа, е Дмитрий Астрахан, журналист от държавния телевизионен канал на самопровъзгласилата се Донбаска народна република (ДНР) и военен кореспондент на контролирания от Кремъл вестник „Известия“.

Заряди за гранатомети като тези, които Астрахан показва във видеото, действително се произвеждат в България от частната оръжейна компания „Аркус“. Те не са забранени и фигурират в сайта на компанията като част от асортимента, който тя предлага. От снимките на продуктите в сайта на „Аркус“ се вижда, че те действително се обозначават с код 33 ограден от два концентрични кръга – същият, който e отбелязан върху мунициите във видеото на Дмитрий Астрахан.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook