Същото изискване имат още четири страни членки на ЕС

Земеделските министри на пет страни членки на ЕС са поискали от органите на Блока да коригират регулациите, които ограничават вноса на земеделски продукти от Украйна, съобщават полската агенция ПАП и Ройтерс.

Според писмото, подписано от земеделските министри на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, забраната, въведена на 2 май, не се отнася за внос на стоки по договори, подписани преди тази дата. Това създавало рискове недатирани контракти да преминат безпрепятствено през митниците.

Ще поскъпне ли хлябът

Припомняме, че Европа остава разединена по темата за вноса на храни от Украйна, като проблемите се задълбочиха в последните два месеца. Засегнатите страни, сред които е и България, твърдят, че ще бъдат солидарни с нападнатата от Русия страна, само ако стоките й минават транзит през територията ни. Проблем са и парите от Брюксел, които по думите на засегнатите трябва да са повече.

Останалите 22 държави членки на ЕС обаче са на друго мнение. Стигна се дори до твърдения, че ограничаването на вноса от Украйна е „срам”. Само преди два дни пък Блокът гласува с огромно мнозинство допълнителна една година на безмитен внос на украински стоки в европейския пазар. Срокът започва да тече от 5 юни. Депутатите одобриха с 537 гласа „за”, 42 „против” и 38 „въздържал се” предложението за подновяване на суспендирането на вносните и антидъмпинговите мита и предпазните мерки върху украинския износ за ЕС.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.