Подобно събитие се случва веднъж на десетилетия

Страхливка стана майка на близнаци. Тя е една от сърничките, които бяха спасени и настанени преди години в зоопарка в Бургас от Фондация “Дивите животни”. Едномесечната тогава сърничка беше конфискувана от бракониери. Поради невъзможност да бъде върната отново в дивата природа, Страхливка беше настанена там заедно с още четири сърнички. Екипът на зоопарк Бургас създаде хабитат, в който животните се чувстват отлично.

Показател колко добре се чувстват благородните животни е, че вече имат поколение. Според експерти сърничка да роди близнаци, е изключителна рядкост и се случва веднъж на години.

Младата майка грижливо крие своите рожби в храстовидна растителност. Това е инстинкт, който предпазва малките от хищници. Често случайни минувачи, които попадат на сърнички, скрити от майката в растителността, ги взимат. Хората мислят, че ги спасяват, но така им правят лоша услуга. Малкото е отнето от майка си и тя, връщайки се към него, не го открива. То е настанено в домашни условия, но грижите на хората не могат да му осигурят нормално бъдеще. Така веднъж докоснало се до хората, малкото, освободено в дивата природа, търси контакт с хора и най-често попада на бракониери, обясняват ветеринарите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.