Това показват официални данни за април

Китай публикува не толкова добри икономически показатели за април, колкото се очакваше, на фона на все още слабото търсене. Всичко това свидетелства за неравномерно възстановяване след отмяната година на строгите пандемични ограничения през декември 2022 г., предаде Франс прес.

Продажбите на дребно - основен показател за потреблението на домакинствата, са се увеличили с 18,4 на сто на годишна основа, съобщи Националната статистическа служба (BNS). Резултатът е под средната прогноза на анализаторите, анкетирани от Блумбърг (21,9 на сто), въпреки завръщането на клиентите в търговските центрове и ресторантите през последните месеци. Тази слабост на вътрешното търсене въпреки ниската инфлация, забавя икономическото възстановяване.

МВФ: Азиатската икономика в подем, Китай дърпа целия регион напред

Китай си е поставил цел за растеж от около 5 на сто тази година, един от най-ниските от десетилетия, но предупреди, че постигането ѝ няма да е лесно. Заложеното ниско равнище предоставя марж за маневриране на правителството, заяви икономистът Чжъвей Чжан от фирмата "Пинпойнт асет мениджмънт" (Pinpoint Asset Management).

Нивото на безработица сред младите китайци на възраст от 16 до 24 години е било 20 на сто през април, а секторът на услугите не е успял да поеме милионите мигранти от селата, които са наводнили градовете.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook

Редактор: Маргарита Стоянчева