За свое откритие той е номиниран за Нобелова награда за медицина

На името на професор Самуил Рефетов има кръстен Синдром на щитовидната жлеза. За това си откритие е номиниран за Нобелова награда за медицина. Професорът е роден в Русе, в семейството на банкер. Заради комунистите те бягат от България след Втората световна война.

„Напуснах България на 12 години. Моето детство, даже по време на войната беше щастливо. Има приятели. Бях студент във Френското училище”, разказва професор Рефетов.

След това учи Белгия, Израел и Канада. Като студент отива в Амазония, за да изучава екзотичните тропически болести. Заради липсата на стипендия изоставя тези проучвания.

В края на 60-те години започва да изследва аномалии в щитовидната жлеза. Той открива Синдрома на резистентност към тироидните хормони, който е наречен на негово име. едно на всеки 2500 деца се раждат с този проблем – не могат да произвеждат хормона на щитовидната жлеза. Преди откритието на професор Рефетов лекарите не са знаели защо се случва това или как да го лекуват. В началото обаче дори медицинските журнали не искали да публикуват откритието му.

„Хората не вярваха или не разбираха какво става. Ние също не бяхме съвсем уверени. С развитието на генетиката обаче успяхме да стигнем до същността на проблема, до мутацията в рецептора”, посочва професорът от Чикагския университет, който и на 85-годишна възраст продължава да работи.

Повече гледайте във видеото.

Репортер: Ясен Дараков

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.