Ежегодно на сбирка на мястото последните оцелели разказват миналото

„Демокрацията не ни е подарена. Демокрацията ни се случва”. Това заяви Луиза Славкова, съавтор на проект за виртуален мемориал на лагера край Белене. Историята оживява, разказана от последните свидетели, оцелели по време на комунизма. Създателите на виртуалния мемориал са Луиза Славкова и Борислав Димитров от Софийска платформа. „Ако ние не помним миналото, то ще се повтори”, заяви Славкова в предаването „На фокус”.

През лагера в Белене са преминали над 15 000 души. Един от героите е т.нар. хулиган, чиито предци не са искали да влизат в колхозите, обясниха авторите, показвайки част от историята само на един човек, преминал през концлагера.

„Идеята за проекта ни дойде от САЩ – там много катедри в университети записват истории на оцелели от Холокоста”, каза Славкова и допълни, че проектът е създаден с помощта на много изследователи. Около 600 въпроса се задават на човек, обясни Борислав Димитров. Въпросите обхващат целия им живот – от произхода им, живота преди лагерите, пребиваването там и животът им след това, каза той.

Ежегодно в Белене се прави лагер, където последните оцелели разказват на млади хора през какво са преминали - как започва една пропаганда, как се политизира училището, как се отнема свободата. Повече може да видите на сайта Belene.camp

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.