Колата се движела в лявата изпреварваща лента

Дете кара със 120 километра в час по магистрала „Тракия”. За нарушението става ясно от клип, заснет на 18 май от друг шофьор, който беше разпространен в социалните мрежи.

12- годишното момче седи в скута на баща си, с когото управляват автомобила заедно. По разказ на свидетеля Свилен Иванов бащата и синът са го подминали със скорост от 140 километра в час.

14-годишен заби кола в спирка в София

След като е заснел опасното нарушение е подал и сигнал до полицията. Докато тя се отзове, Свилен преследва колата цели 20 километра, в които по думите му са извършени още много нарушения.

„Видях малко дете на възраст около 12 години да управлява въпросния автомобил. Изпреварва тир, прави маневри наляво - надясно, изпреварва други автомобили. И скоростта им е около 140 км/ч”, разказа Иванов.

Свилен вади телефона си и снима. Подава сигнал до 112 и преследва колата до Карнобат. „През цялото време, докато го преследвах, не знаех дали малкото дете управлява, или неговият баща. В рамките на града правеше нарушения, минаваше в насрещното, не спираше на знак „Стоп”. Обикаляше с кръгови движения, без да спира. Спирачният му път на няколко кръстовища беше 10-15 м, защото не можеше да вземе маневрата”, допълни той.

След 20 километра колата е спряна от полицията. Тогава момчето вече е било на пасажерската, а не на шофьорската седалка, казват от МВР. 50-годишният баща нямал обяснение на въпроса защо е позволил на сина си да шофира.

„Буквално думите му бяха „Той ме помоли да карам”. И бащата е решил да го зарадва, като му даде да управлява моторното превозно средство. Заяви, че осъзнава грешката, която е направил, и ще вземе допълнителни мерки това никога повече да не се допуска”, обясни инсп. Любен Момчев от „Охранителна полиция”, РУ - Карнобат.

Бащата на 12-годишното момче не нарушава Закона за движение по пътищата за първи път. Отнемана му е и шофьорската книжка. „През цялото време той не разбираше какво е направил и казваше неща от рода: „Не съм карал със 140, а със 120 километра. Качи се детето да кара за малко”, допълни Иванов.

На адреса на семейството в Карнобат NOVA откри автомобила, който е със свалени от полицията номера. Съседите са учудени от поведението на бащата. Не си обясняват и желанието на детето да кара. „Той е много добър футболист, в „Черноморец” тренира. И изобщо е с някакви много големи заложби. Имат големи очаквания от него”, посочи Нягол Николов.

Полицията е съставила актове, наложена е и глоба до 300 лева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.