Вижте екзотичния специалитет

Ексцентрична порция изопод кара хората да се редят на опашка, за да вечерят в ресторант в Тайпе. Ресторантът задушава дълбоководното създание за 10 минути, преди да го добави към върха на купа рамен с плътен пилешки и рибен бульон. Всяка купа струва 1480 тайвански долара или 48 щатски долара.

„Толкова е привлекателен заради външния си вид – изглежда много сладко. Що се отнася до метода на готвене, ние използваме най-простия начин, приготвяме го на пара“, каза 37-годишният собственик на ресторанта г-н Ху.

Как се приготвя „Гайо пинто” – най-емблематичното ястие в Коста Рика (ВИДЕО)

Клиентите казват, че месото е леко жилаво и има вкус като кръстоска между рак и омар с плътна текстура. Гигантските изоподи, които са далечен братовчед на раците и скаридите, са най-големите сред хилядите видове в групата ракообразни.

Те обикновено се намират на около 170-2140 метра дълбочина в океана, хранейки се с трупове на по-големи риби.

След пускането на ястието някои учени изразиха загриженост относно потенциалното въздействие върху околната среда на риболовните тактики за дънно тралиране, както и възможни рискове за здравето.

Отива ли „фиш енд чипс” в историята

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Мартин Николов