Реакторът е презареден със свежо ядрено гориво

Плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй” завърши днес и в 09:58 ч. той беше включен в националната електроенергийна система след проверка от Агенцията за ядрено регулиране. Това съобщиха от пресцентъра на атомната централа.

По време на годишния ремонт реакторът е презареден със свежо ядрено гориво, добавиха от АЕЦ „Козлодуй”. Успешно са извършени предвидените за ремонтната кампания дейности за превантивно техническо обслужване и профилактика на оборудването, както и планираните мерки, свързани с дългосрочната експлоатация и повишаване на безопасността.

Спират пети блок на АЕЦ „Козлодуй” за ремонт

Съгласно технологичните изисквания са изпълнени необходимите изпитания и проверки, които потвърждават работоспособността и надеждността на съоръженията.

 Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” работи в съответствие с графика за електропроизводство, се посочва в съобщението.

На 30 април 2023 г. пети блок на централата беше спрян за планов годишен ремонт. Целта на спирането беше да бъдат реализирани проекти, свързани с повишаване на безопасността и надеждността на ядреното съоръжение в периода на дългосрочната експлоатация.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.