Трябва да се зададе въпросът какво е спирало прокуратурата да работи до момента, смята тя

Не е вярно, че БСП е отказала участие в правителство с първия мандат заради Гешев. Те не са последователни, а ние не бихме искали да бъдем патерица. Не е имало договорени министри, изобщо не е ставало дума за министерски кресла и имена. Това каза за "Твоят ден" Мая Димитрова, депутат от БСП.

Нинова: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ родиха еднорък и двуглав Франкенщайн

По думите ѝ БСП е гласувала против преместване по-напред на точката, с която ДПС иска да вкара Пеевски в комисията за конституционни промени. "Всички говорят за конституционни промени, но предложение за такива не са направени от нито една парламентарна група. Ще имаме нашите предложения, но не сме ги коментирали все още. От миналия петък има конституционно мнозинство, но ПП или ГЕРБ не са се обръщали към БСП по този повод. Съдебната реформа не трябва да бъде на парче, а цялостна. Не бихме застанали зад законодателни промени на парче, но за да има работеща съдебна система трябва да има реформа", заяви тя.

Според нея ако ВСС реши, че правомощията на Гешев трябва да бъдат прекратени, това ще се случи. "Прокуратурата трябваше да иска имунитети и да работи така не чак след като се появи възможност главният прокурор да бъде освободен. Много преди Мария Габриел да поиска оставката му ние го направихме многократно. Магистратите трябва да бъдат независими, а не подчинени на политиците. Трябва да се зададе въпросът какво е спирало прокуратурата да работи до момента", смята Димитрова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.