Коментар на адвокати

Вчера след над 15-часово заседание, Висшият съдебен съвет отложи дебатите и гласуването по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. То ще продължи в понеделник в 09.00 ч. Първото предложение за освобождаване, свързано с израелския експерт на мястото на взрива от 1 май, беше оттеглено още в началото.

СЛЕД 15-ЧАСОВО ЗАСЕДАНИЕ: ВСС отложи гласуването за отстраняването на Иван Гешев

„Още когато част от вносителите си оттеглиха искането за отстраняване на Гешев беше ясно, че нагласите ще се променят. Остана второто искане и обсъждането продължи до 00.00 ч. Там си пролича желанието на главния прокурор да бави това решение максимално. Най-малкото защото за времето, в което тече процедурата, той продължава да е главен прокурор и част от хората си променят мнението", коментира Петър Славов, адвокат от "Правосъдие за всеки".

„Още преди неговото назначаване, предупредихме в отворено писмо, че този човек не може и не бива да бъде главен прокурор. Въпреки това, ВСС го избра”, припомни Александър Кашъмов, адвокат от Програма "Достъп до информация".

Йорданова: Развоят на процедурата за освобождаване на Гешев е поредното доказателство, че има проблем с личността и статута му

Вчера имаше искания за изслушване на свидетели, които да коментират емоционалното състояние на Гешев. 

„Очаквам в близките дни той да поиска спиране на това производство”, каза още Славов. Според него този състав на ВСС, с изтекъл мандат, няма да вземе решение. Но ако успеят да отстранят Гешев и президентът подпише указа, могат да започнат и процедура по избиране на нов главен прокурор. 

Главният прокурор планира обръщение към нацията

„Действащите депутати трябва да помислят за смяна на ВСС, за реформите и за прозрачни процедури. Когато бъде избрана парламентарната квота, трябва да бъде избрана и съдебната.  Съответно процедурата може да остане недовършена, а при нов състав е ясно, че главен прокурор ще се избере от него.

„Трябва да има сериозно, широко обществено обсъждане сред професионалните гилдии. Не трябва да се оставя в ръцете единствено на политиците да правят съдебни реформи”, каза още  Кашъмов. 

Вижте повече във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.