Косово затвори границата за стоките, идващи от Сърбия

Опашки от камиони на границата, взаимни обвинения и ново напрежение. Такава е ситуацията между Сърбия и Косово след поредния епизод на враждебност.

Косово затвори границата за всички стоки, идващи от Сърбия. Поводът беше арестът на трима косовски полицаи от сръбски командоси. Прищина нарече задържането "отвличане". Сърбия твърди, че тримата са пресекли границата.

Поредна ескалация на напрежението между Косово и Сърбия

"Тук имаме снимка на мястото, на което тримата служители са били отвлечени. В северна посока е на 1 км от границата. В западна посока е на 300 м, от изток е на 670 м. Отвличането е станало дълбоко в косовка територия”, заяви Албин Курти, премиер на Косово.

Няма отвличане, казват сърбите. Тримата били въоръжени и навлезли на сръбска територия. Действията на сръбските власти били законни.

"Служители на МВР, дълбоко навътре в територията на Сърбия, откриха и арестуваха трима членове на т. нар. косовска полиция. И тримата арестувани са били в пълно бойно снаряжение, въоръжени с три автомата, боеприпаси, GPS устройства, карти и друга екипировка", обясни Желко Бъркич, гл. секретар на МВР - Сърбия.

ЕС с наказателни мерки срещу Косово

След задържането, Косово спря камионите, идващи от Сърбия. На границата се пропускаха само леки коли, при това не всички. Образува се дълга опашка от превозвачи, които едва ли имат нещо общо със случая.

"Трябва да седнем и да говорим човешки за някакъв компромис. Не може едните все да печелят, а другите все да губят. Всеки трябва да има правото да живее и работи. Глупаво е да ни спират да влезем в Косово. Ако нашите въведат същото - какво правим", попита Ненад Настасиевич, сръбски шофьор с товар от България.

Удължават мандата на мисията на ЕУЛЕКС в Косово до 14 юни 2025 г.

Арестът на тримата полицаи дойде след арест на сърбин, който предизвика недоволство. Около 2 хиляди сърби излязоха на протест, след като косовската полиция задържа треньор по кикбокс.

Той е обвинен, че е организирал безредиците в Косовска Митровица края на май. В сблъсъци заради назначения в местната власт пострадаха 52-ма сърби и около 30 миротворци от КФОР.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.