Какви са симптомите

Безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения в областните градове на страната. Прегледите са част от кампанията „Седмица на отворените врати”, която се организира в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата на Министерството на здравеопазването.

В старозагорския тубдиспансер също ще има превантивни прегледи срещу заболяването. Според директора на лечебното заведение д-р Камелия Харчерова тази седмица ще се правят безплатни прегледи за всички, които имат притеснителна белодробна симптоматика. "Те ще се провеждат от 7:30 до 13:30 ч. Ще се попълва и анкета със симптоматика и когато преценим, че има опасност от развитие на туберкулозна инфекция, ще назначаваме лабораторни изследвания и рентгенова снимка. Профилкактиката е най-важното, много по-трудно е да се излекува едно заболяване, ако вече е в развитие", обясни тя. 

По думите ѝ началните симптоми на туберкулозата са кашлица, повишена температура, отслабване на тегло, кръвохрак, изпотяване. 

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.