Джеймс Камерън имал предчувствие

„Безопасността е „ключов елемент” от културата на компанията ни”. Това заяви Гилермо Сонлейн, съосновател на американската компания "ОушънГейт експедишънс", чиято подводница претърпя имплозия с петима пътници на борда близо до останките на "Титаник", увери днес, че безопасността е "ключов елемент", предаде Франс прес.

След съобщението за "катастрофалната имплозия" на малката туристическа подводница се умножиха критиките за потенциална небрежност.

Журналист: Времето преди спускането с "Титан" е било много лошо

Джеймс Камерън, режисьор на филма "Титаник" и запален изследовател на морското дъно, вчера открито осъди "пренебрегнатите предупреждения" във връзка с безопасността. Пред "Би Би Си нюз" той обясн, че е предсказал имплозията на злополучната подводница дни преди новината да бъде потвърдена. "Имах вътрешно чувство какво се е случило", казва Камерън.

"За да се срине електрониката на подводницата, комуникационната ѝ система и транспондерът за проследяване едновременно – подводницата е престанала да съществува", каза той.

"Сега имаме още едно корабокрушение, което за съжаление се основава на същите принципи на невслушване в предупрежденията", допълни Камерън.

Бреговата охрана на САЩ с подробности за откритите отломки от подводницата "Титан"

Съоснователят на компанията Гилермо Сонлейн обясни, че заедно със Стоктън Ръш, който загина при имплозията, е участвал в ранните етапи на програмата за развитие в "ОушънГейт". „От опит знам, че бяхме изключително ангажирани с безопасността и че намаляването на риска беше ключова част от фирмената култура“, изтъкна той.

Сонлейн, който напусна компанията през 2013 г., припомни, че самият Джеймс Камерън е посещавал останките много пъти, за да продуцира своя световен хит от 1997 г.

„Мисля, че той беше попитан за подобен риск и каза: „Слушай, ако нещо се случи на тази дълбочина, то ще бъде катастрофално за микросекунди. Имплозията ще настъпи при почти свръхзвукова скорост и ти ще бъдеш мъртъв, преди мозъкът ти да успее дори да разбере, че нещо не е наред“, цитира го Сонлейн.  

Сонлейн подчерта, че все още е твърде рано да се каже какво наистина се е случило, но смята, че подводните изследвания трябва да продължат да се развиват.

„Както при изследването на Космоса, най-добрият начин да запазим наследството на тези петима изследователи е да проучим, да разберем какво се е объркало, да се поучим от това и да продължим напред“, каза той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Весела Веселинова
Източник: БТА, Алексей Маргоевски