Споразумението с турска компания беше сключено през януари

Моделът на ценообразуване за доставката на природен газ по сделката между „Булгаргаз” и турската държавна компания „Боташ”, сключен от служебното правителство, не ощетява държавата. Договорът обаче е до 2035 г. и възможното му прекратяване би било при много тежки условия. Това заяви днес новият енергиен министър Румен Радев на изслушване в парламента.

Споразумението беше подписано на 3 януари тази година между служебният министър Росен Христов и неговият турски колега Фатих Дьомнез. По същество сделката дава възможност на „Булгаргаз” да резервира капацитет за втечнен природен газ, регазификация и пренос до България. Детайлите по сделката обаче са засекретени.

Турска компания ще развива газохранилище в България

Добрата новина от днес е, че според новото ръководство на министерството в договора има свобода за предоговаряне на някои от параметрите. Министър Радев обеща, че ще бъде направено именно това. И добави, че цената, по която „Булгаргаз” ще купува синьо гориво по това споразумение, е тази, която българската компания договори с доставчика.

Енергийният министър поясни, че първото плащане по споразумението става на терминала в Турция. Впоследствие има прехвърляне на тези количества природен газ на входна точка „Странджа”, където се довършва плащането с такса.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.