След разговора стана ясно, че има единомислие, че са необходими промени в основния закон

Нова лидерска среща в парламента. Представители на три от силите в Народното събрание се събраха, за да обсъдят конституционните промени, залегнали в програмите на управляващото мнозинство. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС разговаряха малко повече от час.

„Без промени в Конституцията, няма как да направим цялостна, съдържателна, стойностна и издържана съдебна реформа”, смята лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Крачка назад”: Пеевски напуска Конституционната комисия

След срещата стана ясно, че има единомислие, че са необходими промени в Конституцията. Като цел е набелязано ограничаване функциите на главния прокурор. И също - при служебен кабинет парламентът да продължи да работи до предизборната кампания, както и разделянето на ВСС на две колегии - прокурорска и съдийска.

Ще има и рестарт на Конституционната комисия, като Делян Пеевски излиза от нея. „Аз правя крачка назад в името на България и на Конституцията, защото промените са неотложни. Има пълно съгласие да разградим безграничната власт на главния прокурор и да му отнемем правомощията”, посочи депутатът от ДПС.


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.