Вижте съветите на експертите

В разгара на лятото, когато масово пътуваме и домовете ни остават празни, рискът от неканени гости се увеличава. Затова инвестицията в сигурността трябва да бъде преди да стегнем куфарите за почивка.

Често обаче тя идва със закъснение, сочи 20-годишният опит на експерта по ключова сигурност Илиян Царибродски. „Почти никой не обръща внимание на заключването на дома си, защото мисли, че няма спасение. Но това не е така”, категоричен е Царибродски.

ЗА 7 МИНУТИ: Банда отмъкна скъп автомобил от двора на къща в София (ВИДЕО)

А спасението, според него, е да отделим малко повече от семейния бюджет, за да защитим дома си от кражби.

„Крайният потребител може да се ориентира, че ключалката е висок клас, когато струва над 100 лв. Това е успокоение, че наистина купувате нещо сертифицирано, с карта, нещо, за което не може да се прави дубликат от всеки ключар”, обяснява експертът.

Монтирането на бронировка, която предпазва патрона от счупване, също може да ни донесе повече спокойствие, когато отсъстваме от дома. Най-високият клас е титаниевата паричка, която не може да бъде разбита. Отключва се с магнитен ключ, който е с над 15 млрд. комбинации, което означава, че отпада възможността да бъде манипулиран.

„Дръжте крадеца”: Как бивш полицай обра сервитьорка в Попово

Но има и такива системи, които лесно може да бъдат отключени от нежеланите гости. Затова преди да се спрем на конкретна заключваща система е важна и консултацията със специалист, допълва Царибродски.


За изминалата година най-много кражби е имало през май - 302. Следват април и януари. Чак тогава са юли и август, с по 250 случая. Това коментира в студиото на „Събуди се” Росен Белишки от Главна дирекция „Национална полиция”.

„Крадците „работят” целогодишно. Проблемът е в това, че физическата сигурност на дома - как сме защитени, в голяма част от случаите не е добра”, поясни още Белишки.

Той посочи, че от началото на тази година до края на май на територията на цялата страна са регистрирани 1504 домови кражби. За същия период на миналата са били 2137.

Според Белишки спадът в кражбите се дължи и на проведените през последната година специализирани акции, свързани именно с противодействието на домовите кражби, при които са задържани доста лица.

Още по темата гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.