Наркотиците били на стойност 1,5 млн. лв.

Над 100 килограма наркотици са били изхвърлени в Турция от хеликоптер, идващ от България. Това съобщиха турските власти. От българското МВР потвърдиха, че са получили такъв сигнал и проверяват случая. Въпреки това няма информация наш радар да е засякъл хеликоптера след обиколката му до Турция.

ПРИ ГОНКА С ПОЛИЦИЯТА: Изхвърлиха 9 килограма хероин от кола в Хасковско

Властите в провинция Къркларели съобщиха, че машината е летяла ниско над жилищни сгради – на височина не по-вече от 30-40 метра, за да не бъде засечена от радари. Местни медии пишат, че в понеделник е проведена мащабна полицейска акция, при която са задържани трима турски граждани. Те били открити в хангар, разположен в близост до границата. 

Опожариха лаборатории за дрога в Амазонската джунгла (ВИДЕО)

Според турските власти става въпрос за международна наркосхема, която била наблюдавана от дълго време. Стойността на иззетата дрога възлиза на над 1,5 милиона лева. Пак по информация на турските власти, след като били изхвърлени чувалите с наркотици, хеликоптерът се отправил в посока България. Чувалите с наркотици са били пуснати в района между селата Бабаески и Йенимахале край Къркларели. Предполага се, че хеликоптерът е влязъл в Турция от Югоизточна България.

„Екипът, наблюдаващ групировката, е установил, че хеликоптерът е летял много ниско и след като е хвърлил чувалите, се е насочил обратно в посока българска територия. 101 кг материал е иззет при операцията, предприета от местното командване на Жандармерията. Борбата ни с наркотиците ще продължи решително”, заяви областният управител на гр. Къркларели Бирол Екичи.

„Получен е снощи сигнал от турските власти. Това, което можем да кажем, е че МВР, с участието на всички служби, работи по въпроса усилено”, коментира директорът на Главна дирекция „Гранична полиция” Антон Златанов.

Какво е установило разследването в България, официална информация все още няма. Според информация от наши източници най-вероятно става дума за размяна на дрога. Твърди се, че преди дни у нас през зелена граница е влязъл трактор с ремарке, в което имало хероин.

Какъв тип хеликоптер може да лети ниско със 100 кг наркотик, питаме експерта Димитър Ставрев. „Частните хеликоптери, които са регистрирани, са от малък тип. Те са от типа на „Робинсън 22”, „Робинсън 44”. Обикновено се използват за учебни цели и за развлекателни полети”, коментира журналистът от списание „Клуб Криле”. Той допуска, че машината може да е излетяла от Приморско. „Един такъв вертолет може да кацне на всеки селски стадион, на всяка селска площадка. Те са малки машини, не изискват особено голяма площ за кацане и излитане. Без да спекулирам, една от възможните точки е летище Приморско - на 40-50 км от границата”, каза още Ставрев.

Разследването по случая продължава.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.