Вижте какви са новите предложения

Извънредно заседание Комисията по бюджет и финанси. Депутатите от различните партии вече са готови с промените, които искат да бъдат направени между първото и второто четене на закона за финансовата рамка на държавата. 

С 400 милиона лева ще бъде ревизирана сметката. От ИТН отново поискаха субсидиите за партиите да се намалят от 8 лева на 1 лев за глас, но това предложение беше отхвърлено. 

Сериозен спор предизвика предложението намалените ставки да ДДС, които действат в момента, да се върнат на 20 процента. От ИТН изчислиха, че така в хазната ще влязат допълнително 152 млн. лв.

"Аз бих подкрепил голяма част от COVID облекченията да отпаднат, но не сега. В средата на годината не е добре", посочи Йордан Цонев, ДПС. 

"COVID пандемия няма. Те и при COVID заведенията си работеха. Не е честно един бизнес да бъде толериран", подчерта Тошко Йорданов, ИТН. 

"Ние нямаме отговор на много прост въпрос. Защо има за ресторантьорите, но няма за лекарствата?", попита Мартин Димитров, ПП-ДБ. 

Според финансовото министерство, облекченията трябва да отпаднат до края на годината. "Аз лично съм против диференциираните данъчни ставки", заяви финансовият министър Асен Василев. 

От ГЕРБ изненадващо обявиха ново предложение. Забраната за внос на руски петрол у нас да започне да действа не от януари догодина, а още от този автуст. Причината, според Делян Добрев е, че "Лукойл" не е платила на държавата “дори 1 стотинка” и че ползва по-евтиния петрол "Уралс". Законът, който ги задължава да правят тези вноски, всъщност действа от януари.

"Горивата през цялата минала година ни ги надписваха с 1 лев. Сега ни ги надписват с 50-60 ст. Цялата печалба от дерогацията остава за "Лукойл". Милиарди прибраха, за да финансират войната на Путин", заяви Делян Добрев, ГЕРБ. 

Министерският съвет пък ще подготви доклад стъпка по стъпка как да действа държавата. Включително се обмисля изпълнителният директор на НАП или негов заместник да контролира работата на "Лукойл".

Окончателното решение както за дерогацията за вноса на руски петрол в България, така и за данъците, а и за заплатите по сектори - трябва да се вземе при второто гласуване в зала.