12 българи са получили присъди

Около 15 българи имат Европейска заповед за арест, издадена от Централната служба за борба с киберсигурността в Бамберг. Това заяви Нино Голдбек, прокурор в Централната служба в Германия в предаването „На фокус”. Повод за думите му е случаят на наша сънародничка, работила в кол център в България, обвинена в Германия по дело за измама за 14 млн. евро. Това е поредният случай на българи, работили в кол центрове у нас, които биват разследвани.

Българка е обвинена в киберпрестъпление за 14 млн. евро в Германия

Според германската прокуратура българката е успяла да осъществи 112 измами с обаждания по телефона на стойност над 2,3 млн. евро. Потърпевши от действията й са 19 жертви от Германия. Тя е работила на позиция „задържащ агент” от януари 2019 до ноември 2020 г. Това е поредният случай на българи, работили в колцентрове, а после разследвани.

12 българи са получили присъди. „Имаме присъди и на хора, заети в колцентрове в София, но те не са български граждани, а са от Израел и РС Македония. Почти всички българи са осъдени на затвор. Най-дългата присъда може да е 4,6 г. затвор. В някои случаи се постига и възвращаемост на щетите, има запор върху парите на работниците в колцентровете”, каза прокурорът.

Акция в София срещу международна група за крупни финансови измами

В тези случаи от колцентровете са се обаждали на клиентите със съвети къде да инвестират. Макар да се увеличавали парите в сметката на пострадалите, те не могли да изтеглят парите си и често губели своите спестявания, отделяни през целия им живот. Разследващите в Германия установявали по време на разпит, че участниците в схемата в определен етап са знаели, че участват в престъпна схема.

„Същите дейности (арести) извършвахме и в Сърбия, Албания, Косово, Грузия, Украйна”. Говорим за различни престъпни групи, които работят отделно. Изводът ни е, че групировките са различни.

Колцентровете са важен елемент от цялата измамна схема. От колцентровете се изгражда дълготраен контакт, често се превръща във връзка на доверие, допълни Нино Голдбек.