Заседанието продължи 2 часа и половина

Съдът наложи постоянна мярка за неотклонение на Георги Георгиев. Защитата заяви, че ще обжалва решението. Заседанието продължи 2 часа и половина, а журналисти не бяха допуснати.

26-годишният мъж е обвинен в посегателство срещу 18-годишната му бивша приятелка. Тя е със счупен нос и 400 шева по тялото, след множество прорезни рани с макетно ножче.

Бащата на момичето с 400 шева: Бях против отношенията ѝ със задържания

При влизането си в съдебната зала обвиненият в насилие Георги Георгиев остана безмълвен. Семейство на обезобразеното с макетно ножче 18-годишно момиче пък поиска справедливост и очаква такава вече месец, като бащата на момичето споделя, че започнали да губят надежда.

За първи път пред медиите застана съдия Таня Гьонева, част от съдийския състав, която пусна от ареста след 72 часа мъжа, сочен за извършител на посегателството. Според решението на съдиите, подкрепено и от заместник-окръжния прокурор,  ставало дума за лека, а не за средна телесна повреда. „Колкото и да звучи стряскащо и възмущаващо за общността, законодателят го квалифицира като лека телесна повреда. Ако и да не е лека в житейския смисъл на думата”, посочи тя. Според бащата на пострадалото момиче обаче окачествяването на насилието като „лека телесна повреда” е безумие.

Адв. Киров за момичето с 400 шева: Има загуба на идентичността, емоционалното ѝ състояние е сринато

Прокуратурата в Стара Загора все пак поиска да бъде изяснена получената телесна повреда. Адвокатът на семейството Димитър Киров посочи пред NOVA, че момичето има загуба на идентичността, а емоционалното му състояние е сринато. „Освен телесна повреда, имаме и заплаха за убийство. Раните са близо до жизнено важни артерии. Тоест, имаме право да допуснем хипотезата, че става дума за опит за убийство”, посочи юристът.

Раните на 18-годишното момиче заздравяват, но семейството се опасява кога и как дъщеря им ще превъзмогне случилото се. Бащата разказа, че не познавал добре Георги Георгиев.

Днес стана ясно, че обвиняемият, въпреки че е бил с мярка пробация и предишни присъди, е работил като охрана през последните три години. От полицията и общината в Стара Загора заявиха на специална среща с охранители, че при неспазване на разпоредбите ще бъдат отнемани лицензи и разрешения за удължено работно време. „Не може да има разпоредени правила от Закона за частната охранителна дейност, които вие да заобикаляте целенасочено”, категоричен беше директорът ОДМВР Стара Загора старши комисар Лазар Христов.

От неправителствени организации пък откриват пропуск в обвинението. Заплахите към 18-годишната жертва на насилие са квалифицирани след месец.

ВСИЧКО ЗА БРУТАЛНАТА АГРЕСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК