Екипът на Тръмп вече определи обвиненията като опит за намеса в предстоящите избори

Ден преди Доналд Тръмп да се яви в съда, Вашингтон е почти под обсада. Метални бариери бяха издигнати около Федералния съд и редица правителствени сгради, които привържениците на Тръмп щурмуваха преди 2 години и половина, недоволни от изборния резултат. 

„Непосредствено след атаката срещу нашата демокрация на 6 януари мъжете и жените от Министерството на правосъдието се заеха с това, което се превърна в най-мащабното разследване в нашата история”, заяви Мерик Гарланд, главен прокурор на САЩ.

Проучване: Тръмп и Байдън са с изравнени шансове за Белия дом

Срещу Тръмп бяха повдигнати общо 4 обвинения, сред които заговор срещу избирателните права, възпрепятстване на официални процедури и заговор срещу Съединените щати.

„Този обвинителен акт, който е много добре написан, цели едно: да ускори възможността за съдебен процес преди изборите през 2024 година. На първо място, не са обвинени очевидните съучастници. Ако бяха, щеше да има обжалвания и забавяния. Според мен това е стратегическо решение номер едно”, каза проф. Джон Кофи от Юридически факултет на Колумбийския университет.

Екипът на Тръмп вече определи обвиненията като опит за намеса в предстоящите избори, на които той смята да се яви. Според защитата, Първа поправка на Конституцията давала право на Тръмп да изрази чувствата си.

Тръмп: Получих писмо, в което се посочва, че съм обект на разследване

„Той има такова право. Всъщност, отговорност като президент на Съединените щати да дискутира този въпрос, а сега това му право се криминализира”, обясни Джон Лауро, адвокат на Доналд Тръмп.

Засега Тръмп продължава да е водещият претендент за президентската номинация на Републиканците за изборите догодина. Бившият вицепрезидент Майк Пенс, който също участва в надпреварата, е едно от основните имена в обвинителния акт срещу Тръмп.

Тръмп: Свидетели сме на най-злата и отвратителна злоупотреба с власт в историята на САЩ

„Независимо от обвинението, искам американският народ да знае, че нямах право да отменям изборите. И тогава в този ден президентът Тръмп поиска да го поставя над конституцията. Но аз избрах Конституцията и винаги ще го правя. Наистина вярвам, че всеки, който се поставя над конституцията, никога не трябва да бъде президент на Съединените щати”, посочи Майк Пенс, вицепрезидент на САЩ (2017-2021 г.).

Доналд Тръмп е първият американски президент, срещу когото са повдигнати криминални обвинения. Той ще отговаря за фалшифициране на данъчни документи и за незаконно боравене с класифицирана информация.