"Плашещо е това, което ни чака, каза майка на две деца

Враца няма общинска болница, а има 10 000 деца. Със затваряне на детското отделение там целия град остава без детско отделение.

„Плашещо е това, което разбрах за спасяване на детското отделение на болницата във Враца и не ми дава мира от вчера – лекарите, педиатрите нямат желание да продължат работата си. Подават оставки един след друг и нищо не може да ги задържи. Плашещо е това, което ни чака. Здравният министър ще търси временно решение с лекари от други населени места, но доверието, което ние, родителите ще имаме на тези лекари, няма да е същото”. Това каза майка на две деца от Враца в предаването "Твоят ден” по NOVA NEWS след вчерашната среща между здравния министър Христо Хинков и ръководството на врачанската болница.

Няма да закриват детското отделение на болницата във Враца, търсят педиатри

По думите на Петя Долапчиева, зам.-кмет на община Враца, проблемът на детското отделение в болницата не е от вчера. „Има решение на Общинския съвет за две отсрочвания за плащане на данък „сгради”. От общината ще осигурим общинско жилище на педиатъра, който ще дойде да се грижи за нашите деца, които са 10 хиляди. Втората стъпка е да привлечем млади медици, които да специализират педиатрия”, обясни тя и поясни, че биха потърсили начин да им осигурят стипендии.

Тя уточни, че мажоритарният собственик на болницата е Министерството на здравеопазването. Долапчиева призна, че заплатите в болницата са обидно ниски.