България е в челните места по брой жертви на пътя, допълва премиерът

Правителството обмисля нови мерки, които да помогнат за намаляване на инцидентите на пътя.
Една от идеите e да се закупи допълнителна техника за тестване за алкохол и наркотици, а резултатите на шофьорите да бъдат готови до седмица.

Денков: Предстои да бъдат инвестирани 2 млрд. лв. в три региона у нас

В началото на днешното заседание на Министерския съвет премиерът Николай Денков обяви, че правителството е поело задачата да предложи мерки, с които да се намали броят на жертвите на пътя.

В този смисъл и Кабинетът подкрепя приетите вече от Народното събрание промени в Наказателния кодекс, с които се предвижда отнемането на автомобили при шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

Видео: БГНЕС

Премиерът Николай Денков обаче обяви, че е необходимо да се намали срокът за излизане на кръвните проби, те да не се случват след месеци, а до седмица, така че да се намалят и фалшивите кръвни резултати от тестовете. В този смисъл ще работи и кабинетът - да заработят повече лаборатории.

Властта предлага нови 15 мерки срещу насилието (ВИДЕО)

„Особено важно е да се съкрати срокът на получаване на резултати след вземане на кръвни проби”, заяви Денков.

„Затова вече организираме съвместно с Министерство на вътрешните работи и с другите институции закупуването на нова апаратура,

подготовката на специалисти и организирането на нови лаборатории в страната. Целта е тези проби да излизат като резултати в рамките на до една седмица, каквато би била добрата практика.

Отсега казвам, че това ще отнеме време, тъй като трябва да се закупи нова скъпа апаратура, това става с определени процедури. Затова до тогава възлагам на министъра на вътрешните работи съвместно с прокуратурата да огледат внимателно правилата за прилагане на тези мерки,

така както са приети в закона и да направят възможно най-добрата организация”, каза Денков.