Вижте някои любопитни факти

Да бъде нежна, елегантна, грациозна и ефирна като балерина, е мечта на почти всяка жена. Идеята за идеалната фигура на балерината се формира още през XVIII век. А една от първите балерини, която се вписва в историята на това изкуство, е Мари Ан Камарго. Тя става известна в момент, когато балетът, такъв, какъвто го познаваме днес, тепърва започва да придобива популярност. Всяка млада танцьорка е искала да изглежда като Мари. Трупата дори отказвала да приеме онези, които били по-тежки от примата.

Грация и невероятен талант: Наталия Осипова - звездата на руския балет

И въпреки, че оттогава са изминали почти три века, стандартите за балерините не са се променили. Професионалният и житейският им път обаче за мнозина остава обвит в мистерия. Каква диета спазват, как успяват да поддържат толкова перфектна визия и вярно ли е, че живеят в постоянни лишения и ограничения? Отказват ли се от това да бъдат майки, за да изградят успешна кариера?

Вдъхновени от класическите балети "Жизел", "Спящата красавица", "Лешникотрошачката" и "Лебедово езеро" на Чайковски, част от разнообразните продукции на Marquee TV в ТВ платформата на EON, решихме да надникнем зад кулисите и да разбулим някои от тайните им за съвършенство.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Средната височина на балерините е 167 см. Повечето балерини са с ръст между 160 см и 173 см, а за идеално се счита тегло между 40 и 59 кг. Но не се заблуждавайте, крехката им физика съвсем не означава, че те не притежават невероятна сила и издръжливост. Най-важното е тялото на балерината да бъде пропорционално. В оптималния вариант тя трябва да бъде слаба, с изваяна шия, къс торс, с дълги ръце и крака. И все пак, ако балерината притежава изключителен талант, едва ли някоя трупа би я върнала, защото е малко по-висока на ръст или с по-дълъг торс от общоприетото.

Обикновено повечето деца, които се записват на балет, са на възраст между 4 и 8 години. Тогава бъдещите танцьори просто се учат да контролират своите тела и да се движат в такт с музиката. Около 11-годишна възраст те започват да танцуват на пръсти, като тренировките им са 3-4 пъти седмично, тъй като изискват много дисциплина и издръжливост. Освен това те изучават и актьорско майсторство, защото все пак трябва да умеят да пресъздадат образа на героя чрез своите движения.

Няма съмнение, че хранителният режим на балерините се основава на много лишения и ограничения. Много от тях дори не консумират сол, ограничават плодовете и въглехидратите, (което в никакъв случай не препоръчваме да правите при нормални обстоятелства и преди консултация със специалист). За тестени храни, шоколад и млечни продукти в ежедневието им пък дори не може да става дума. Обикновено диетата им включва зеленчуци, риба, яйца, бяло месо и други нискокалорични храни, богати на витамини и минерали. Понякога и мениджърите на трупата налагат специфичен режим на балерините. Например танцьорките в "Лебедово езеро" следват строга 7-дневна диета преди всяко представление, за да изглеждат фини и елегантни.

Удивителната история на примабалерината на Кралския балет Марго Фонтейн

Но дали понякога прегрешават? Все пак и те са хора. Много от тях споделят, че си позволяват лакомства, когато има повод за това.

Интензивните тренировки водят до множество професионални наранявания. Балерините страдат често от хранителни разстройства, имат проблем със здравината на костите и нерядко имат фрактури на първото ребро. А заради изтощителните репетиции най-често страдат краката им. Обикновено жените са по-заети от мъжете и често работят извънредно – по 9 и повече часа на ден. И още нещо, от което страдат представителките на нежния пол, посветили живота си на балета - те навиват косата си на кок, което пък уврежда косата им и я прави накъсана и крехка.

Да бъдеш майка и балерина едновременно, със сигурност не е лека задача. Особено през първите две години, когато трябва да обгрижват своето дете, кариерата им отива на заден план. Повечето от тях обаче бързо си връщат формата.

Въпреки всичко това обаче, те са категорични, че всяка жертва си заслужава. Защото за тях балетът е магия.

Той дисциплинира ума и тялото, а положителната атмосфера гради самочувствие, уважение и любов към изкуството. А грациозността, женствеността и красотата на балерините вдъхновява милиони хора по света и ги прави достойни за уважение и бурни аплодисменти!

Открий магията на изкуството с Marquee TV!
Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.