Коментар по темата на Илия Проданов от Асоциацията на зърнопроизводителите

Фокусът е изместен върху субсидирането и ЕС при положение, че той е по линия на общата селскостопанска политика и сектор "Зърнопроизводство" не получава никакво национално доплащане. Другото важно е, че секторът изплаща над 2,5 млрд. лв. аренди в българското земеделие. Последната година и половина ситуацията е много тревожна и става още по-зле. Това решение, което вчера взе НС е безпрецедентен акт на излагация на държавата ни, първо на международно ниво и второ на незачитане на нашия сектор "Земеделие" в България. Това каза Илия Проданов председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите за "РеВизия". 

ДИГИТАЛНИТЕ ВАЛУТИ: Задава ли се нова парична революция

"Цената на украинското зърно е под цената на нашето. Тяхната цена е без дъно. Субсидирането на украинските фермери е безпрецедентно. Вчера 1 млрд. и 800 хил. лв. са отпуснати само за Украйна", посочи Проданов. 

Международните цени на слънчогледа са такива - 750 лв. и нашите производители продават на такава цена. Но откакто е прието това решение на НС българските преработватели не купуват и цената, която предлагат е 690 лв., каза той.

Как ще се предпазим от поскъпване на тока след либерализацията на енергийния пазар

"Държавата е тази, която трябва да застане и да направи малките производители конкурентни. Тя не го прави. Сектор "Зърнопроизводство" винаги си е защитавал интересите и ще продължи", заяви Проданов. 

На срещата, която имахме в министерството се оказа, че преработвателите имат огромни количества олио на склад, което нямат къде да реализират. При положение, че има 2 млн. тона слънчоглед в България за каква липса говорим? По 200 хил. тона слънчоглед се реализира на месец. Сега тръгва търговията, а България взе това решение. Това посочи председателят на Асоциацията. 

"Никой производител не продава над пазарната цена", категоричен е Илия Проданов.