Коментар на Виктор Минчев, член на УС на Асоциация свободен енергиен пазар

"Когато има освободен пазар и конкуренция, в крайна сметка крайните потребители са печелили от това. Когато винаги можеш да си смениш доставчика с някой алтернативен, който ще ти предостави същата услуга, но на по-ниска цена, винаги ще го направиш. Същност това, което сега се случва е хубаво, защото най-после ще ни освободят". Така в предаването "Ревизия" по NOVA News Виктор Минчев, член на УС на Асоциация свободен енергиен пазар, коментира пътя към либерализация на доставката на електрическа енергия. 

Той обясни и какво означава либерализация на пазара на електричество за домакинствата.

"Първо, либерализация на тока във България има отдавна. Всички още в момента, можем във всеки един момент да си сменим търговеца на ток. От 2007 година започна този процес. Но реално масовата либерализация, ако мога така да я нарека, се въведе през 2015 година -  тогава вече и битовите потребители можеха да си сменат доставчика на ток. Но, във България като цяло системата, дори все още до ден днешен е, изключително командна, където държавните електроцентрали предоставят голямата част от тока и се контролира начинът, по който се предоставя токът от тях, за да се даде социална помощ на обществото като цяло", посочи Минчев. 

И допълни: "Как точно работи либерализирания пазар? Има фирми, които се казват търговци на ток. Търговците на ток отиват при електроцентралите и си купуват ток на едро от там. От производителя. След което идват при нас, крайните потребители, и ни казват: "Искаш ли да ти продам тока, който аз съм купил на едро на вече ниско количество? Специално за теб".  На еди каква си цена. Това е нормален пазар, по същия начин, по който работи местното квартално магазинче за домати. Купува доматите от голямата борса и ти ги продава на теб на дребно". 

Целия разговор гледайте във видеото.