Това се разбира от публикуваните от ЦИК предварителни избирателни списъци

Списъците за вота в Кърджали, Търговище и Шумен надхвърлят с най-много отчетените хора от статистиката. В 13 области избирателите, които фигурират в списъците за местния вот, надхвърлят общото население, преброено там от НСИ 8 месеца по-рано. Това се разбира от публикуваните от ЦИК предварителни избирателни списъци за 29 октомври.

Веселин Тодоров от "Сиела Норма" отбеляза, че работата по изборите е започнала. "Обществените поръчки - за транспорт, услугите в склада и секциите, и дописване на софтуер. Трудно би се включил някой различен от "Смартматик", Информационно обслужване или "Сиела Норма'', защото ние сме най-запознати с работата. Иска ни се организацията да е като през 2021 г. - избирателят да посочи в кои избори ще участва и след това да го направи, а не да превърта всички бюлетини докато реши. Подали сме документи за две от обществените поръчки, а утре ще подадем за софтуера. Много по-евтино да се ползват машините, отколкото да не се", отбеляза той. И добави, че чрез електронен скенер бюлетините могат да се преброят автоматично.

Проф. Константинов за местните избори: Очаквам много купен вот

Според Цветелина Пенева от Обществения съвет на ЦИК е необходима активна регистрация - заявяване на гласуване. "Така ще се види, че гражданите са на наша територия и имат желание да упражнят своя вот. Това е разумен метод, по който може да се изчистят избирателните списъци", смята тя. И допълни, че организацията за местните избори не върви добре. 

"Има забавяне. Обявена е обществена поръчка за надграждане на софтуера на машините. На 30 декември беше променен Изборният кодекс, имаше време за тези 9 месеца да се направят промените в организацията. Видеонаблюдението смути експертите, видяхме, че не се брои както трябва", коментира тя.

Изборният експерт Стоил Стоилов посочи, че ГРАО прави избирателни списъци по ЕГН. "Те включват българите по цял свят. Може някой в Аржентина да е починал и близките му да не са уведомили българските власти. Това се отразява в изчислението на избирателната активност, затова тя е изкуствено занижена. Преброяването не обхваща диаспорите ни в чужбина, затова има разминавания в числата", обясни той. И уточни, че в големите СИК избирателите ще трябва да направят шест или осем избора. 

"Когато се гласува смесено, се избира със 100 гласа машинен кмет и с още толкова хартиен. СИК трябва да произведе два протокола и да ги събере в един. Изводът е, че машините трябваше да останат в склада за тези трудоемки избори", подчерта Стоилов.