Част от делегацията е и Мария Габриел

Президентът Румен Радев използва посещението си в Ню Йорк за общото събрание на ООН, за да критикува кабинета. Късно във вторник пред журналисти той заяви, че липсва активна политика, която да убеди Австрия и Нидерландия да премахнат ветото върху членството ни в Шенген. Критиките дойдоха след срещата му с австрийския президент Александър Ван дер Белен.

Само преди минути Радев направи обръщение пред световните лидери. В него държавният ни глава посочи войната, конфликтите и тероризма като застрашаващи бъдещето на цивилизацията. Към проблемите той добави високото ниво на социално-икономически дисбаланс и растящата несигурност на доставки в света.

Радев с нови критики към кабинета "Денков-Габриел"

Румен Радев коментира, че според него трябва да има реформи в Съвета по сигурност на ООН. Той поиска към него да бъде добавен един непостоянен член, който да бъде от Източна Европа.

„Минаха 19 месеца, откакто постоянен член на Съвета за сигурност започна агресивна война срещу съседна държава, нарушавайки принципите на Хартата на ООН. От първия ден България осъжда агресията на Руската федерация срещу Украйна. Всеки ден от тази война застрашава глобалния мир и сигурност. Предупреждението е към Украйна, тъй като този конфликт има опасност да се разрасне”, заяви президентът на България.

Безлов: Проблемът с Шенген не е български

Част от делегацията е и Мария Габриел, която във вторник подписа споразумение за общи действия по коридора Север-Юг и пълна подкрепа за членство на България в Шенген. Предстои среща между нея и президентите на Румъния Клаус Йоханес и Украйна Володимир Зеленски.

Репортер: Ясен Дараков