Идеята всички служби за сигурност да се слеят в едно мегазвено разделяше и управляващото мнозинство цяла седмица

Празничният ден не мина без политическо напрежение между правителство и президентство. Поводът този път бяха службите за сигурност и намеренията за реформи в тях. Цяла седмица идеята всички служби за сигурност да се слеят в едно мегазвено разделяше и управляващото мнозинство. Законопроектът на „Демократична България”, изготвен от Атанас Атанасов, не срещна подкрепа от ГЕРБ, което доведе и до подаването на оставката му като председател на Комисията за контрол над службите. А това отново покачи напрежението между институциите.

Във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова видя пореден опит кабинетът да овладее службите. По закон в момента Президентът назначава със свой указ началниците във военното и цивилното разузнаване, а също и шефа на ДАНС и главния секретар на МВР.

КРАЧКА НАЗАД: ГЕРБ и ДПС на мнение, че реформата в службите е рискова във време на война

"Недоверие в службите изказват хора, които очевидно искат да сложат ръка върху службите. И за първи път в най-новата ни история да има много сериозен политически отпечатък върху българските служби за сигурност. Аз съм сигурна, че президентът Радев няма да допусне това", заяви Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Министър-председателят Николай Денков не се съгласи с обвиненията. "Това, което искам, е да служа на България и да помогна България да се развие като нормална европейска държава. Това, което през цялото време обясняваме, всяко действие, което извършваме е подчинено на тази ясна цел", подчерта премиерът. 

И призова политическите коментари по темата да спрат. "Самата дискусия около службите се води в Народното събрание, даже в момента не изразявам сериозно отношение. Не за друго, а защото дискусията трябва да е силно експертна", допълни Денков. 

Пеевски: Промени и сливания на службите - след като войната приключи

Военният министър Тодор Тагарев предупреди депутатите да не сливат военното разузнаване с останалите служби. "Военното разузнаване работи изключително добре и това е една изключително важна структура на Министерството на отбраната. Аз съм в ежедневен контакт с неговото ръководство, защото войната е на прага на нашите граници. Те имат много важна роля в това отношение. Аз лично към момента не виждам как то може да бъде извадено от Министерството на отбраната", посочи Тодор Тагарев, министър на отбраната.

Предложението на ГЕРБ и ДПС е да се изчака края на войната в Украйна, преди да се предприеме сериозна реформа в службите.