Неврохирургията у нас получи признание в Европа, каза доайенът

В Деня на независимостта доайенът на неврохирургията у нас проф. Стефан Габровски говори в ефира на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS за ценностите, свободата  и това какво означава да си независим в наши дни.

„Това зависи от духа на човека и неговото възпитание. Но във всяко общество има потискащи фактори, с които всички трябва да се съобразяваме. Затова да бъдеш независим е нещо велико”, сподели проф. Габровски.

Той сподели мнение, че трябва да има референдум за това кой да е националният ни празник, тъй като в историята ни има много значими дати.

На въпрос какво е посъветвал сина си – проф. Николай Габровски, когато е влязъл в политиката, неврохирургът отговори, че никога не се е месил в неговите решения. „Аз самият стоях настрани от политиката, посветих се на неврохирургията. Вече имам 50 години стаж зад гърба си и през цялото това време не съм имал нито ден, нито нощ, нито празник, по време на които да съм се посвещавал изцяло на семейството си. Но никога не съм се налагал на сина си”, сподели медикът. И допълни, че се е отдал на неврохирургията след сполетяла го лична трагедия.

Той каза още, че България вече е получила признанието на Европа в сферата на неврохирургията и това е напълно заслужено.

Проф. Габровски приветства навлизането на новите технологии в медицината. И добави, че те помагат изключително много и облекчават работата на лекарите и страданията на пациентите.

Целия разговор гледайте във видеото.