Те обсъдиха и Плана за възстановяване

Политически скандали, извънредни разговори и синдикални заплахи за блокиране на държавата заради напрежението около въглищните централи. Според премиера Николай Денков ставало въпрос за недоразбиране - въпросните фирми всъщност са заявили намерение да инвестират. 

„По отношение на Плана за възстановяване всички знаем, че има забавяне. То е свързано с правосъдните реформи и енергетиката. Тази сутрин се чух с г-н Борисов, мисля че изчистихме това недоразумение. Това, което направихме е да обсъдим проблемите и да търсим решения. Промените не се правят, защото някой ги иска, а защото хората в България се нуждаят от тях”. Това каза министър-председателят, потвърждавайки, че е разговарял с Борисов във връзка с териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони.

"Само България не е предала своите териториални планове. Всички останали държави са го направили още миналата година. Надявам се на диалог, за да може този процес да тръгне и средствата да отидат в региона, където има най-голяма нужда от тях", посочи еврокомисарят Илиана Иванова. 

Министър-председателят Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещнаха с комисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. Това е първата официална визита в страната на Илиана Иванова след встъпването ѝ в длъжност като член на Европейската комисия (ЕК) от България.

„Обсъдихме две теми. Първата е приоритетите на българското правителство. Втората е как да използваме възможността на позицията на г-жа Иванова като еврокомисар, за да се възползваме максимално от европейските структури, фондове, култура и обмен”, посочи Денков.

„Доста важни задачи предстоят за тази една година. Ще имаме и други срещи, в които ще обсъждаме съответните възможности. Предстоят и срещи с ресорните министри малко по-късно, в които ще говорим за образование, иновации, младежи, култура и спорт. Ние можем и трябва да работим заедно”, заяви Иванова.

Илиана Иванова: Намираме верния път в диалога със земеделците, и ЕС предоставя помощ

„Регионалните и иновационни долини е много важна и интересна тема, чрез която можем да помогнем с това изоставане, което имаме. Чрез тази конкретна инициатива „100 регионални и иновационни долини” е целта, която ЕК си е поставила – да бъдат организирани. В България предстои октомври да бъде открита такава инициатива в Пловдив”, добави еврокомисарят.

Денков допълни, че България има специфична слабост и това са лошо регламентираните връзки и възможността за пренасяне на научните изследвания в иновациите. „Вече повече от 10 години правителствата казват, че трябва да се подготви закон, но все още нямаме. Това е слабост, която ние в момента преодоляваме”.

По отношение на Шенген в момента обсъждаме една единствена възможност и това е декември 2023 г. Работим за това всеки ден. Половината от срещата ни мина в тази тема. Това съобщи Николай Денков.

Съветът на ЕС назначи Илиана Иванова за еврокомисар

А Иванова увери, че се работи активно по казуса и от двете страни. „Набелязали сме конкретни стъпки, които ще следваме. Целта е това да се случи до края на тази година”, каза еврокомисарят.

Програмата на българския еврокомисар включва също срещи с президента Румен Радев, с председателя на Народното събрание Росен Желязков, с министъра на образованието и науката Галин Цоков, с министъра на културата Кръстю Кръстев, с министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева, съобщиха от Представителството на ЕК в България. Комисар Иванова ще разговаря и с председателя на политическа партия ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по външна политика Бойко Борисов.