Стигна се до извънредно заседание на Енергийната комисия

Политическото напрежение заради енергетиците и плана за въглищните райони започна още от рано сутринта в Народното събрание. Темата доведе до остри спорове в пленарната зала, последвани от извънредно заседание на Енергийната комисия и опит приемането на тези планове да се отложи с месец.

Денков: Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Извънредна среща между Бойко Борисов, Делян Пеевски и финансовия министър Асен Василев очерта общ път за потушаване на напрежението в енергийния сектор.

„Блокирането не е изход. Тормози много други граждани. До 2038 г. централите ще работят. Всеки, който иска да напусне - 36 заплати да му се изплатят веднага. Има възможност, гарантира го финансовият министър”, посочи Борисов.

„Това, което се създава в момента, не може да се случва с хората. Нека енергийният министър си свърши работата. Ако не го направи, е логично сам да си тръгне. Затова е енергиен министър – да си решава темите”, допълни Пеевски.

Намеренията на управляващата некоалиция срещнаха отпора на опозиционните партии.

„Пеевски, който звучи като говорител или ръководител на правителството, каза, че ако не изпратим тези планове, губим парите”, заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

След среща на Борисов, Василев и Пеевски: Въглищните централи ще работят до 2038 г.

„Работниците и синдикатите са изолирани от тези пак някакви задкулисни преговори помежду им”, смята председателят на БСП Корнелия Нинова.

Депутатите се събраха извънредно в Енергийната комисия, за да обсъдят предложение на „Възраждане”, БСП и „Има такъв народ” кабинетът да договори месец отсрочка за изпращане на териториалните планове до Еврокомисията.

„Сега правим всичко на юруш заради едни милиони от Европейската комисия”, смята Драгомир Стойнев от БСП.

„Отлагането не решава проблемите”, категоричен е Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Радев: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми

Отсъствието на енергийния министър от страната покачи допълнително напрежението.

„Вашият министър трябваше да проведе разговорите с ЕК. Понеже ние, народните представители, не сме информирани, медиите не са информирани, моля да ни информирате”, настоя Стойнев.

„Искаме вашият министър да дойде и да даде обяснения – да каже какво е свършил”, поиска Цончо Ганев от „Възраждане”.

Министърът не дойде, но в залата се появи неговият заместник - Красимир Ненов, който обясни, че преговорите с Брюксел боксуват.

„Особен напредък не беше постигнат поради висока чувствителност на темата за енергийния преход”, уточни той.

Решението за отлагане беше отхвърлено.