Делото беше гледано от ВАС

Колеги и пациенти на кинезитерапевта Юсеф Алтабиб излязоха на протест пред сградата на Административен съд – Сливен срещу експулсирането на специалиста в Либия. В същото време магистратите от Върховния административен съд гледаха делото по казуса. Алтабиб живее и работи в България от 23 години. В Сливен е и неговото семейство.

Хората застанаха пред сградата на съда с негови снимки и плакат с надпис "Върнете Юсеф на децата! Те имат нужда от него!".

След поредица от протести: Ще бъде ли прекратено експулсирането на либийски кинезитерапевт

"Искаме да изразим за пореден път своята подкрепа към Юсеф", каза Карамфилка Петрова, медицинска сестра в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински“ в Сливен. Тя от години работи с кинезитерапевта.

Припомняме, в началото на февруари 2023 г. Юсеф Алтабиб бе задържан и приведен в Центъра за настаняване на бежанци в Любимец. Със заповед на председателя на ДАНС му е наложена принудителна административна мярка „експулсиране“, отнето му е правото на пребиваване и му е наложена забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз за срок от пет години с мотив, че с действията си чужденецът може да постави в опасност сигурността на българската държава, се посочва в определение на Върховния административен съд от 15 март т.г.

Ще експулсират ли терапевта, помогнал на десетки деца със специални нужди

Оттогава негови близки и пациенти протестират с искане да бъде освободен, а мярката - отменена. Преди близо три месеца той бе изведен от Центъра за бежанци. Карамфилка Петрова разказа, че Юсеф не се чувства добре и има здравословни проблеми заради преживения стрес. Той е споделил, че това, което го е спасило, е работата му с децата и пациентите. "Юсеф се върна с желание в кабинета си и продължи да практикува, пациентите му се удвоиха, децата го приеха с радост. Очакват го отново, защото е жизненоважен за тях", допълни Петрова.

Майки на деца със специални нужди на протест в защита на либийски терапевт

Източник: БТА, Велина Василева