Автомобилите са обявени за издирване в чужбина

Все повече българи изпадат в ситуацията, в която закупен и регистриран законно автомобил бива конфискуван от властите. Най-често потърпевшите не подозират в какъв капан са попаднали, докато колата им не светне в шенгенската информационна система и не бъде отнета.

Семейство опитва да спаси от конфискация колата си, която закупило законно

Оказва се, че всички обяснения и документи, че автомобилът е придобит законно и е регистриран от КАТ - понякога неколкократно, не помагат на добросъвестните купувачи. Често колата, която е обявена за издирване, е напускала и се е връщала многократно в България.

Наскоро разказахме историята на семейство от Пазарджик, което румънски съд призна за добросъвестни купувачи на краден автомобил, но българската полиция иска да го конфискува.

Mоже ли кола, обявена за открадната от Интерпол, да стане законна?

Какви са правата ни при подобен казус и как да действаме – съветва адвокатът Силвия Петкова. 

„Българското законодателство не предвижда полезен ход”, заяви тя в ефира на „Здравей, България”. И обясни, че собственикът на колата може да съди по гражданско-правен ред единствено човека, който му я е продал. Ако не продавачът е виновен, той може да съди предшествалия го собственик на автомобила. Така делата по веригата може да станат десетки, докато се стигне до извършителя на престъплението.

Повече гледайте във видеото.