Министрите разпределиха 10 млн. лв. за обучение на деца със специални потребности

10 млн. лв. от републиканския бюджет се пренасочват за обучение на деца със специални потребности и за хранене на ученици до 4-ти клас. Това гласи решение на Министерския съвет, прието на днешното заседание на кабинета „Денков-Габриел”, съобщиха от МС. Решението влиза от сила от 1 октомври.

Майки на деца с увреждания настояват за увеличаване на помощта

Според информацията – с 20% се повишава финансирането на ресурсното подпомагане. До края на бюджетната година се отпускат още 7 млн. лв. С 6% се увеличават парите за групи и деца в специални детски градини, за ученик в специално училище с нарушено зрение или увреден слух и за ученик в център за специална образователна подкрепа. Увеличението е в размер на 1 млн. лв. Целта е да се подобрят средата и условията за допълнителна подкрепа на децата и учениците със СОП, пишат от правителството.

Кабинетът реши да бъдат предоставени 2 млн. лв. за храненето на децата от подготвителните групи и учениците от I-IV клас, което е с 12% увеличение на бюджета за тази дейност, за да компенсира инфлацията.

Децата с психични заболявания у нас нямат достъп до безплатни диагностика и рехабилитация

На същото заседание бе решено да се отпуснат почти 14 млн. лева за изграждане и ремонт на детски градини и училища. Точната сума е 13 982 290 лв. Парите са за 33 обекта на територията на 26 общини в страната. Проектите се реализират по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища.

С тези ремонти се цели да има условия децата, навършили 4-годишна възраст, задължително да посещават предучилищна.

Майка на дете със СОП се оплака от липса на ресурсни учители и лошо отношение