Държавният глава даде на Конституционния съд решението

Напрежение между президентство и правителство. Държавният глава Румен Радев даде на Конституционния съд наложената енергийна такса за пренос на руски природен газ през страната ни. От управляващото мнозинство го обвиниха в защита на интересите на Москва.

Таксата от  20 лв. за мегаватчас за пренос на руски газ през България беше гласувана от парламента преди по-малко от месец и влезе в сила от 13 октомври. Мярката беше приета като част от ограниченията към Русия, заради войната в Украйна. Днес президентът даде решението на Конституционния съд. В позиция държавният глава заявява, че „необмислените законодателни действия противоречат на Конституцията, европейското право и заплашват „Булгартрансгаз“ с фалит. Част от причините - не е ясно дали въведената вноска е данък, такса или мито. Радев отбелязва още, че  между държавите членки на ЕС е въведена забрана не само за мита, но и за едностранно налагане на всякакви подобни такси, а при отношенията с трети страни се прилага обща европейска тарифа.

Василев: Радев е защитник на „Газпром", срам за президентската институция

От правителството обаче видяха скрити мотиви. „Учудващо е, че президентът не защитава националния интерес. Поне не го защитава така, както аз го разбирам. Националният интерес е интересът на България, а не интересът на руската федерация и на „Газпром". С това си действие Радев се обяви като защитник на регулатора. Това е срам за президентската институция”, коментира финансовият министър Асен Василев. Той обясни, че изпълнението на закона няма да бъде спряно и първите вноски се очакват на 14 ноември.

Министър-председателят Николай Денков също не подмина темата: „Това сезиране не е правомерно и не трябваше да го прави. Това е против интересите на България. Може би защитава интересите на други държави – Русия, Унгария, Сърбия, не знам. Но това не защитава българските интереси”, категоричен беше премиерът.

Денков за решението на Радев да сезира КС: Президентът не защитава българските интереси

Таксата засяга преноса на газ от „Турски поток", който през България се транзитира към Сърбия и Унгария. Те вече разкритикуваха мярката. Газопроводът през страната ни към Сърбия е и единственият начин, по който Северна Македония се снабдява с газ. Вчера от РСМ също предупредиха, че ако бъдат засегнати, ще поискат обезщетение. „Таксата не оскъпява газа на нито една от тези страни, защото са с точка на доставка. Тя единствено ще намали таксите на „Газпром”, посочи Асен Василев.

От Европейската комисия също нямало възражения. Във връзка с таксите, премиерът обясни, че е провел разговор с ресорния комисар. „Ако имат някакви коментари по техническата реализация, ще ги изпратят. Никой не е казал, че тази такса не е правомерна”, допълни той.

Управляващото мнозинство в парламента също защити гласуваната мярка и обяви, че няма да направи крачка назад. „Приветствам действията на правителството. Неслучайно пръв съм се подписал. И когато навремето го строяхме („Балкански поток”, бел. ред.), за да не ни обикалят през Турция, Гърция и къде ли не, дадохме на българския народ инструмент не само да печели, а да влияе върху геополитическите събития на Балканите”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Това, което президентът прави, е да лиши от 3 млрд. приходи държавния бюджет следващата година и да обслужи руския интерес”, смята Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Мотивите  на президента, че мярката е противоконституционна, подкрепиха със своя позиция от „Възраждане”. Останалите парламентарно представени формации не коментираха темата.