Няколко населени места останаха без хартиени бюлетини

Десетки сигнали за изборни нарушения, както и извънредни решения на ЦИК заради опасността огромен брой хартиени бюлетини да се окажат недействителни. Няколко казуса изникнаха още със старта на изборния ден, в който можем да даваме гласа си само с хартиени бюлетини. Първият - ако бюлетините се попълват една върху друга, вотът ни се отпечатва върху долната и това я прави недействителна. На някои места избирателите бяха предупреждавани за това, но на други - не. Заради опасенията от масово анулиране на бюлетини, от ЦИК решиха - ще ги признават за валидни. Проблем и в Северозапада, след като няколко села останаха без хартиени бюлетини още в средата на изборния ден. В крайна сметка, в село Върбешница си пуснаха бюлетини на принтера.

Още сутринта проблемът със следите, които оставят бюлетините поставени една върху друга предизвика притеснения.

„Една жена каза, че ги е подложила една под друга. В случая ще бъде невалидна, ако в действителност се е отбелязало отдолу”, коментира Николай Тодоров, председател на СИК.

След десетки сигнали, от ЦИК реагираха и предложиха решение:

„Такива бюлетини, върху които се откриват следи от черната лента отзад или от печата, следва да бъдат отчитани като действителен глас”, каза говорителят на Комисията Росица Матева.

В някои от секциите започнаха да правят проверка с отрязъците дали наистина черната лента от гърба на бюлетините се отпечатва.

Само няколко часа след началото на изборния ден се появи и друг проблем. В секцията в село Върбешница, Община Мездра, бюлетините свършиха.

И като никъде другаде, комисията започна да се моли потока от гласоподаватели да спре преди 190-ят желаещ , колкото бюлетини дошли при тях.

„Бюлетините в 14.00 ч. свършиха и ние спряхме по нареждане на общинската комисия, докато се отпечатат някъде си, някога, в някакво време нови бюлетини”, обясни  Румен Тодоров, председател на СИК.

Въпреки изпратеният сигнал процесът беше спрян за часове. Но и това не отказа искащите да гласуват. В крайна сметка от Централната избирателна комисия наредиха в селото да включат принтер и местните да отпечатат липсващите бюлетини на обикновена хартия. Серийните номера пък бяха дописани на ръка от секционната комисия.