Контрабандата на редки видове е бизнес за милиарди долари

Редица организации зад Океана се обединяват в опит да пресекат трафика на диви животни. Американската служба по рибарство и дива природа започна съвместно партньорство с Асоциацията на зоопарковете и аквариумите, за да гарантира оцеляването и развитието на ценните видове. Ще започне и пилотна мрежа за конфискация на диви животни в Южна Калифорния. Спасените екземпляри ще бъдат настанени в зоопарка в Лос Анджелис. За тях там ще се полагат необходимите грижи докато им бъде намерен дом. 

Дан Аш, президент на Асоциацията на зоопарковете и аквариурмите  обясни, че трафикът на диви животни се основава на човешката нужда и алчност. „Тези животни се търгуват по целия свят, основно с цел печалба. Свидетели сме на престъпни групи, които се разрастват чрез трафика на животни. За да успеем да се справим с това, ще е необходимо сътрудничество с други организации", каза Дан Аш.

Намериха изоставено лъвче на пътя край сръбския град Суботица (ВИДЕО)

Амбицията е програмата да се разпространи в цялата страна и в други горещи зони с трафик като Маями и Тексас. Южна Калифорния се смята за епицентър на търговията на диви животни, голяма част от които идват от азиатски страни. Основно се търгуват маймуни, тигри и екзотични птици за домашни любимци и трофеи. Нелегално се продават още влечуги и морски краставици, като последните се използват за храна или за медицински цели.

"Ако успеем да спасим застрашени животни, тогава правоприлагащите органи ще трябва да си свършат работата и да намерят място за тези екземпляри. Ако успеем да го постигнем тук в Южна Калифорния, тогава ще можем да го пренесем и в цялата страна”, заяви президентът на Асоциацията на зоопарковете и аквариурмите.

Бразилските власти спасиха ягуарче, държано в плен за незаконна търговия (ВИДЕО)

Престъпните групи са превърнали незаконната търговия с диви животни в бизнес с многомилиарден оборот годишно. Между 2015 и 2019 година, американската служба се е погрижила за близо 50 000 продадени животни, при повече от 800 криминални случая.

"Много от животните, които идват при нас и които конфискуваме от частни лица, са в лошо състояние. Натъпкани са в куфари, често със залепени усти, за да не могат да издават шум. Нямат нито храна, нито вода по време на полета. Понякога дори са няколко полета, преди да стигнат до крайната точка, в Щатите. Тези животни са преминали през едно наистина травмиращо преживяване",  каза директорът на зоопарка в Лос Анджелис Джейк Оуенс.

В огромен склад на летището в Лос Анджелис инспектори преглеждат пратките с живи тропически риби и корали, предназначени за аквариумната индустрия, като търсят всичко, което може да не е законно.

Най-интересните зоологически градини по света (ГАЛЕРИЯ)

"Някои видове не могат да влязат в страната без необходимите документи. Трафикът на животни се отразява на дивите популации, затова не бива да внасяме тези видове без разрешителни", заяви главният инспектор Рене Галиндо.

Повечето конфискувани животни ще останат в зоологически градини или аквариуми, но някои от тях могат да бъдат пуснати обратно в дивата природа, ако условията го позволяват. 

Как може да бъде спасен кризисният център за костенурки край Несебър 

 
Източник: Ройтерс