ДАНС продължава да следи процеса

Започна процедурата по доверено изграждане на изходния код на софтуера на машините за втория тур на кметските избори. Това е същинската част на процеса, която завършва в генерирането на хешкод.

Могат ли машините за вота да бъдат манипулирани: Темата скара депутатите (ОБЗОР)

В залата присъства министърът на електронното управление Александър Йоловски, представители на ЦИК, Българския институт по метрология, Българския институт за стандартизация и представители на политическите партии - ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП и ИТН. ДАНС продължава да следи процеса. Очакванията са процедурата да продължи близо 2 часа.

Главният секретар на МУЕ Ангел Петров даде подробности относно процедурата.

„Работата отнема часове. Процедурата се извършва на хардуерна платформа, собственост на ЦИК. Тя никога не е излизала извън Комисията. Процедурата започва с проверка на параметрите на платформата, следва изтриване на всичко, което има на нея. Качва се нова операционна система. След това от метална каса, която е в специалната защитена среда, представители на МЕУ отварят сейфа, отварят запечатан плик, от него вадят пакет с информационни активи, предадени от ЦИК с протокол от 16 октомври. Този носител е криптиран, той е защитен с парола, която е предадена с активите. Има т.нар. контролна сума към този пакет", поясни той.

„След това показваме на представителите, които участват в довереното изграждане, че всъщност тази контролна сума на пакета, който ни е предаден  съответства на този, който се разархивира в тази платформа на ЦИК. Идеята на това действие е да се покаже, че Централната избирателна комисия стъпва на изграждане на софтуер, който ще се инсталира върху машините, който е тестван от нас, който ни е предоставен на нас и който през цялото време е бил в  нас. В процеса на компилиране на продуктите, които ще се създадат на базата на този процес на доверено изграждане, се създава един криптографски код, който заключа целия този продукт, който ще се получи вследствие на довереното изграждане”, обясни Петров.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел застана зад МЕУ.

„Министерството на електронното управление ще направи всичко възможно. Имам достатъчно доверие в тях, защото са показали, че могат да изпълняват срокове, знаят как да спазват процедурите. Не мисля, че има основание да се дават други тълкования”, каза Габриел.

Довереното изграждане на софтуера на машините за балотажа в неделя трябва да бъде готово най-късно в сряда, за да бъде спазен законовият срок. 

ВСИЧКО ЗА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ ЧЕТЕТЕ ТУК